[ Makale ] Yeni Sanayi ve Üretim Devrimi; 3 Boyutlu Yazıcılar

Genel koordinatörümüz Sn. Hüseyin Kurt'un "3D Yazıcı Teknolojisi ve Sanayi" konulu makalesi...

YENİ SANAYİ ve ÜRETİM DEVRİMİ; 3 BOYUTLU YAZICILAR

Yeni bir sanayi devriminin başlarındayız…

Bilişim ile sanayi üretiminin kesişme noktası…

Üretimin zamandan ve mekandan bağımsız olarak yapılabileceği “3D yazıcı teknolojisi” ile gerçekleştirilebilen, bilgisayar ortamında tasarlanmış nesnelerin üç boyutlu olarak katı formda basılmasına “üç boyutlu baskı” deniliyor.

Bu baskı yöntemi, herhangi bir üç boyutlu bir nesnenin sanal olarak katmanlara bölünmesine ve her bir katmanının eritilen ham madde dökülerek üst üste gelecek şekilde basılması mantığına dayanır.

Bu teknoloji ilk olarak 1980’li yıllarda kullanmaya başlamasına rağmen 2010 yılından sonra tüm dünyada çok hızlı bir şekilde yayılmaya ve gelişmeye başladı.

İlk üç boyutlu yazıcı 1984 yılında üretilmiş olsa da şimdilerde birçok firma üç boyutlu yazıcı üretimi yapabilmektedir.

Son günlerde kendi parçalarını basabilen yazıcılardan bile bahsedilmeye başlandı…

***

Üç boyutlu yazıcılar, CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım) programları ile tasarlanmakta, özellikle kopya oluşturmakta ve kalıp oluşturmada 3D tarayıcılar ile nesneler bilgisayar ortamına aktarılmaktadır.

Genç ve üretken/inovatif nüfus her türlü son kullanıcı ve küçük üretici seviyesindeki teknolojileri hızlı kabul eden Türkiye, bu teknolojiyi nedense hızlı kabullenemedi…

Obama’nın ulusa sesleniş konuşmalarında “geleceğin sanayi devrimini yaratacak” dediği 3 boyutlu yazıcı teknolojisine yatırım yapacakları sözünü vermesi bu teknolojinin gelecekteki önemini daha iyi anlamamıza yeter sanırım.

Fabrikanın küçük bir kutuya sığdırıldığı” bu teknoloji ile fabrika bu teknoloji ile “evdeki bir kişi olacak” görünüyor.

Üretim aşamalarında tasarımcı ile tüketici arasındaki tüm aracıların kaldırılmış olmasının sonuçlarını düşünmek bile gerçekten baş döndürücü.

Fabrikanın işçisinin olmadığı, enerji tüketimi en az, nakliye masrafının cepte kaldığı, mağazacılığın buharlaştığı, Çin’de üretim yaptırmanın anlamsızlaştığı bir dünyaya ulaşıldığında tarih bugünleri “II. Sanayi Devrimi” olarak yazacaktır…

Sanayide ve üretimde çığır yaratacak bu teknolojinin Türkiye'de de üretilmeye başlanması kesinlikle şart. En azından küçük boyutlu yazıcıların üretimi ve sanayi tipi olanlarında sanayiye kazandırılması gerek.

Teknik liseler ve meslek liselerinde sanayiye ve üretime yönelik 3D tasarım ve geliştirme konularının ders içeriğine eklenmesi doğru bir karar olacaktır. Her teknik okulda küçükte olsa bu yazıcılardan olmalı, bütçe bulunamaması durumunda da parçalarının ayrı ayrı alınarak maliyeti yaklaşık 400$ olan modelleri ile gençlerin hayal dünyaları aralanmalıdır.

BUGÜNE KADAR NELER ÜRETİLDİ?

Princeton Üniversitesi geçtiğimiz günlerde insan kalçasından alınan hücreler ve gümüş nano parçacıklarla insan kulağı üretmeyi başardı, henüz insan vücuduna uyumlu olmasa da geleceği görmek adına iyi bir örnek teşkil ediyor.

Hollanda’da 3D yazıcılar ile basılan ve kullanılan bisiklet, teknolojinin son kullanıcılar açısından geldiği noktayı görmemiz açısından önemli.

Hobi amaçlı; akustik gitar, ateşli silah,  değişik müzik aletleri, dekoratif ürünler, cep telefonu aksesuarları, medikal modellemeler, protez, oyuncak, ayakkabı, elbise, dakikalar içerisinde üretilebiliyor.

Çok ilginçtir, bu yazıcılar aracılığıyla gıda üretimi bile tartışılır hale geldi. Hatta Çinliler bu teknoloji ile ev inşa etmeye başladılar.

NASA, 2012 yılında yeni nesil ağır yük roketleri için bu teknoloji ile basılmış parçaları test etmeye başladı.

Boeing son ürettiği uçaklarda 30 tane yazıcıda basılmış parça kullanıyor ve iki 3D baskı firmasını “3D havacılığın geleceğini belirleyecek” sloganı ile satın aldı. Boeing önümüzdeki 15 yıl içerisinde uçakların %85’ini yazıcılarda basmayı düşünüyor.

Son teknolojik gelişmeler ile 3D yazıcılarda titanyum, seramik ve reçine gibi malzemeler kullanılmaya başlandı ve yeni malzemelerin kullanım testleri her geçen gün artmaya devam ediyor.

SAMSUN BU NOKTADA MODEL OLABİLİR…

Samsun üç boyutlu yazıcı teknolojisi ve üretimi ile tüm Türkiye’ye örnek olabilir. Bu halen Samsun’da 10 “teknik ve endüstri meslek lisesi”nde 10.348 öğrenci bulunmakta…

Bu öğrencilerin ve bölümlerinin geleceğin sanayi devrimine hazır hale gelmesi laboratuvarlara yapılacak olan küçük yatırımlar ve üç boyutlu üretime yönelik “eğiticilerin eğitimi” konuları ile altı ay gibi kısa bir sürede hazır hale getirilebilir…

***

Geleceğe güvenle bakabilmek için üretim ve teknoloji yarışından kopmamış bir Samsun dileğiyle…

 

Hüseyin Kurt
Türkiye Bilişim Derneği, Samsun Şb. Başkan Yrd.